Paperback ☆ ROMANTIS ePUB º


ROMANTIS ❮KINDLE❯ ❅ ROMANTIS ❂ Author Nuril Basri – Buyprobolan50.co.uk Pram is an Indonesian writer who can t seem to write Poppy is a beautiful girl who can t seem to care about Pram So he distracts himself by spinning a romantic tale of vengeance and karma to the custo Pram is an Indonesian writer who can t seem to write Poppy is a beautiful girl who can t seem to care about Pram So he distracts himself by spinning a romantic tale of vengeance and karma to the customers at a bourgeois cafe When Poppy goes to Kuala Lumpur, he decides to follow a few days later, although he has no way of contacting her.

  • Paperback
  • 271 pages
  • ROMANTIS
  • Nuril Basri
  • Malay
  • 09 November 2019

About the Author: Nuril Basri

Nuril Basri is Indonesian writer His writing spans bildungsroman and tragicomedy Some of his novels have been translated into English and Malaysian His works include Not A Virgin , Love, Lies and Indomee , Rasa , etc Nuril was awarded a grant by the National Book Committee of Indonesia to complete a residency in the UK in And recently received a grant from Bosch Stiftung and LCB to conduct a research for his next novel in Germany.



10 thoughts on “ROMANTIS

  1. Haq Raihah Haq Raihah says:

    if you re lost you can look and you will find me time after time time after time Aku tahu, mungkin sudah ada yg muak dgn kata kata aku yg satu ini, tp tetap aku mahu ulang dan terus ulang Karya karya Nuril tidak akan pernah mengecewakan aku Akhirnya, aku miliki Romantis Tentang Pram yg kadangnya romantis, tp sebenarnya kesepian di dlm dunianya sendiri Pram yg selalu bercerita utk pendengar pendengar setianya di kafe Pram yg sanggup mengemis selama lima hari demi seorg perempua if you re lost you can look and you will find me time after time time after time Aku tahu, mungkin sudah ada yg muak dgn kata kata aku yg satu ini, tp tetap aku mahu ulang dan terus ulang Karya karya Nuril tidak akan pernah mengecewakan aku Akhirnya, aku miliki Romantis Tentang Pram yg kadangnya romantis, tp sebenarnya kesepian di dlm dunianya sendiri Pram yg selalu bercerita utk pendengar pendengar setianya di kafe Pram yg sanggup mengemis selama lima hari demi seorg perempuan yg tidak mencintainya Aku tidur berselimut awan, mahu merasakan kesepiannya pengemis pengemis ini Mahu merasakan hidup di jalanan Di sini sangat dingin Hujan setiap hari Hujan di luar sana, juga hujan di dalam sini Dan, Pram bersama nenek tua, budak kecil dan seorg lelaki kacak yg bisu terbang ke Kuala Lumpur semata mata utk mencari perempuan itu, tp bila bertemu hanya patah kata salah orang yg keluar dr mulutnya.Dan membuatkan Pram sedar Aku orang yang bodoh, dia takkan pernah menyukaiku seperti aku menyukainya Aku yang aneh, dan dia yang takkan pernah faham Aku suka buku ini Walaupun Pram itu watak yg aneh dan kesunyian, tp aku seolah olah tenggelam dlm wataknya Kadang kadang, aku juga merasakan apa yg Pram rasakan itu Terkadang aku merindukan sesuatu yang tidak ada Kamu pernah merasa seperti itu tidak Merindukan sesuatu yang belum pernah kamu jumpa Kamu berkhayal, kemudian tersenyum dalam lamunan sendiri Kamu merasa ada percikan kebahagiaan dalam hati, sebuah perasaan yang tidak kamu fahami Sesuatu yang tidak ada, tapi dapat membuatmu bahagia Pernah merasa seperti itu tidak

  2. Asmar Shah Asmar Shah says:

    Ini karya pertama penulis yang aku baca dan aku suka naskah ini Mungkin perasaan aku sahaja yang melebih lebih waktu membaca buku ini Tapi aku tetap nak bagi 4.0 penuh untuk Romantis ini hiks Ini bukan kisah cinta kahwin paksa atau sewaktu dengannya Ini kisah kehidupan seorang penulis yang menghabiskan hari harinya dengan lepak di sebuah kafe Menghabiskan harinya dengan menceritakan sebuah kisah yang sedang bermain di dalam mindanya kepada pendengar pendengar setianya nenek tua, budak kec Ini karya pertama penulis yang aku baca dan aku suka naskah ini Mungkin perasaan aku sahaja yang melebih lebih waktu membaca buku ini Tapi aku tetap nak bagi 4.0 penuh untuk Romantis ini hiks Ini bukan kisah cinta kahwin paksa atau sewaktu dengannya Ini kisah kehidupan seorang penulis yang menghabiskan hari harinya dengan lepak di sebuah kafe Menghabiskan harinya dengan menceritakan sebuah kisah yang sedang bermain di dalam mindanya kepada pendengar pendengar setianya nenek tua, budak kecil yang berlagak sombong, si gadis aneh Ellen dan lelaki macho yang terus berdiam tanpa suara Ada dua kisah di dalam naskah ini Kisah Pram aku dan kisah si London watak ciptaannya yang sedang bermain di dalam mindanya Dalam masa yang sama, Pram jatuh cinta dengan Poppy yang berkerja di kafe tersebut Poppy juga melayannya sehingga rasa cintanya semakin menjalar ke dalam jiwa.Penceritaan Pram terhenti apabila Poppy berhenti kerja dan hidupnya terasa kosong tidak bermakna selepas pertemuan terakhir mereka yang mana Poppy mengatakan yang mereka tidak sesuai bersama kerana Pram tidak punya apa apa selain laptop usangnya dan kisah kisah imaginasinya Tapi bila malam itu Pram mengeluarkan kata kata kesat, dia dihuni rasa bersalah kepada Poppy Oleh sebab itu Pram ingin meminta maaf kepada Poppy sehinggakan dia sanggup untuk menunggu Poppy datang ke kafe itu walau tidur seperti gelendangan dan pengemis selama hampir seminggu di ruang legar bangunan Sebenarnya aku agak pelik dengan watak Pram ni Seolah olah hidupnya tidak punya apa apa Entah sama ada watak Pram ini ada dan pernah wujud di mana mana Apabila Pram datang ke Kuala Lumpur kerana ingin mencari Poppy, pendengar pendengar setia ceritanya juga sanggup ikut bersamanya Ceritanya yang tergendala itu, bersambung semula dan yang gilanya, apabila dia bertemu Poppy di Kuala Lumpur, dia lari dari gadis tersebut Dia hanya ingin datang ke KL hanya untuk menyatakan yang dia mampu untuk meneruskan hidup tanpa gadis itu lagi Selepas pulang ke Indonesia, semuanya akan kau ketahui Kalau nak tahu, cuba bacalahAku suka kata kata yang penulis lakarkan Sebagai contoh dia membayangkan restoran mahal itu adalah akuarium emas dan hanya orang orang kaya yang mampu ke sana Selain itu, dia mengatakan apabila orang bercinta, memandang kekasihnya sahaja makan pun sudah membuatkan orang yang dilamun cinta itu seronok gembira.dan yang paling aku suka, dia membayangkan karyanya dengan ayat ini Tidak banyak yang membeli karyaku Novel yang aku tulis bukan sesuatu yang WAH yang memikat banyak orang Novelku hanya sebuah wah yang mini yang mencuba menjerit di sudut rak kedai buku Tapi jeritannya yang kecil terendam teriakan dengan buku buku lain yang WAH Jangan risau, naskah ini tiada unsur kedewasaan melampau.Apa apa pun cubalah Mungkin kalian akan seronok membaca naskah ini.Peace

  3. Ainur Ainur says:

    I was expecting a romance story, judging from the title I guess this one is no ordinary romance story The main character is believable but somewhat annoying I can t help but comparing him with Holden Caulfield from The Catcher in the Rye There s a lot of things that annoy him, everything just doesn t seem right with him A simple, funny narration that you can t help but laugh at I enjoy the short story told by the character A twisted romance story.Overall, a simple and enjoyable read I li I was expecting a romance story, judging from the title I guess this one is no ordinary romance story The main character is believable but somewhat annoying I can t help but comparing him with Holden Caulfield from The Catcher in the Rye There s a lot of things that annoy him, everything just doesn t seem right with him A simple, funny narration that you can t help but laugh at I enjoy the short story told by the character A twisted romance story.Overall, a simple and enjoyable read I like the twist at the end It s unpredictable andmeaningful view spoiler I kept thinking that somehow Poppy doesn t want to continue the relationship because Pram is a bit annoying, not because of his lack of money hide spoiler

  4. Syaihan Syafiq Syaihan Syafiq says:

    Saya beruntung kerana pernah diberi naskah mentah oleh penulis sewaktu beliau baru sahaja selesai menulis ROMANTIS ini Ketika itu, susunan sekuens plotnya, perkembangan wataknya dan juga jalan ceritanya masih lagi samar samar dan goyah.Penulis nampaknya telah membuat begitu banyak penambahbaikan dan telah berjaya mengindahkan lagi karyanya dalam draf akhir yang dijudulkan semula sebagai ROMANTIS Teknik naratif cerita dalam cerita dalam cerita yang digunakan amat amat membuai dan membuat kau Saya beruntung kerana pernah diberi naskah mentah oleh penulis sewaktu beliau baru sahaja selesai menulis ROMANTIS ini Ketika itu, susunan sekuens plotnya, perkembangan wataknya dan juga jalan ceritanya masih lagi samar samar dan goyah.Penulis nampaknya telah membuat begitu banyak penambahbaikan dan telah berjaya mengindahkan lagi karyanya dalam draf akhir yang dijudulkan semula sebagai ROMANTIS Teknik naratif cerita dalam cerita dalam cerita yang digunakan amat amat membuai dan membuat kau pantas sahaja menyelak helai demi helai, membaca setiap baris ayat yang tercetak dan sekaligus lemas dalam dunia Pram, Poppy dan watak watak yang lain.Gaya bahasanya segar, masih lagi terhidu lenggok Bahasa Indonesia namun hal ini tidaklah mengganggu kerana bahasanya lebih kurang sahaja seperti Bahasa Malaysia Tak ada beza sangatpun Penceritaannya juga jelas, cumanya terkadang saya beranggapan ada beberapa bahagian terutama transisi pra Kuala Lumpur dan pasca Kuala Lumpur dalam novel ini dibaca sedikit lost Mungkin saya perlu ulangbaca untuk fahami bahagian tersebut.Apa apapun, naskah ini jauh berbeza daripada tulisan Nuril Basri yang terdahulu DOSA , dan kali ini mengintai sisipan kehidupan duniawi realistik yang diaduk dengan fantasi dan pengharapan Saya suka Suatu bacaan santai yang molek dibaca ketika sedang bercuti

  5. Kamalia Ramlan Kamalia Ramlan says:

    Janganlah menyangka naskhah ini berkisar tentang kisah romantis lelaki dan perempuan walau memang ada kisah cinta sebegitu dipersembahkan dalam novel ini.Ia sebuah kisah romantis seorang pengarang dengan kehidupan dunia kepengarangannya Jadi, kalau kau rasa cerita ini ditulis seperti syok sendiri, maka bagi pendapat aku sesuailah kerana dunia penulis fiksyen kadangkala begitulah Sampai satu masa, mereka akan tetap berpijak di bumi nyata Pengakhiran yang syahdu dan mujur aku berjaya meneka tw Janganlah menyangka naskhah ini berkisar tentang kisah romantis lelaki dan perempuan walau memang ada kisah cinta sebegitu dipersembahkan dalam novel ini.Ia sebuah kisah romantis seorang pengarang dengan kehidupan dunia kepengarangannya Jadi, kalau kau rasa cerita ini ditulis seperti syok sendiri, maka bagi pendapat aku sesuailah kerana dunia penulis fiksyen kadangkala begitulah Sampai satu masa, mereka akan tetap berpijak di bumi nyata Pengakhiran yang syahdu dan mujur aku berjaya meneka twist ceritanya beberapa muka surat sebelum ia terbongkar Perenggan akhir novel ini telah merumuskan kenapa ia berjudul Romantis

  6. Nabilah Firdaus Nabilah Firdaus says:

    Pram banyak mengingatkan saya pada Holden Caulfield, watak protagonis di dalam karya J.D Salinger The Catcher in The Rye, seorang ikon anak muda yang jiwanya melawan arus dan penuh dengan angst tentang perkara perkara di sekelilingnya Banyak momen yang agak komedik tapi jika kita lihat secara keseluruhannya, hidup Pram dan Holden ini adalah sebenarnya amat depressing dan melelahkan.Tidak ada banyak benda yang berlaku didalam naskhah ini, ia agak mendatar tapi berjaya diselamatkan dengan cerita Pram banyak mengingatkan saya pada Holden Caulfield, watak protagonis di dalam karya J.D Salinger The Catcher in The Rye, seorang ikon anak muda yang jiwanya melawan arus dan penuh dengan angst tentang perkara perkara di sekelilingnya Banyak momen yang agak komedik tapi jika kita lihat secara keseluruhannya, hidup Pram dan Holden ini adalah sebenarnya amat depressing dan melelahkan.Tidak ada banyak benda yang berlaku didalam naskhah ini, ia agak mendatar tapi berjaya diselamatkan dengan cerita yang ditulis olen Pram iya ada cerita disebalik cerita Sedikit repetitif tapi tak tahu kenapa, mungkin kerana bahasanya dan snippets of Pram s thoughts yang lucu sinikal membuatkan saya tidak boleh berhenti membaca buku ini All in all, it was a good read Jenis penulisan yang membuat kita berfikir fikir tentang banyak hal Tak sabar mahu baca karya penulis yang lain Rating sebenar 3.3 5 bintang

  7. Inn Auni Inn Auni says:

    Pram ialah seorang penulis di mana manuskrip keduanya ditolak dengan mentah Dan Pram tahu walau banyak mana pun dia mengubah manuskrip tersebut, ia tetap akan ditolak.Jadi Poppy, pelayan kafe, memberi cadangan supaya Pram menulis karya yang baru Mungkin tercabar kerana merasakan Poppy memandang rendah kepadanya, Pram menerima cabaran itu Masalahnya, Pram tiada idea dan dia hanya ke kafe itu sebab terpikat dengan Poppy.Lalu apa yang terjadi Ya, Pram mula bercerita secara impromptu, idea yang Pram ialah seorang penulis di mana manuskrip keduanya ditolak dengan mentah Dan Pram tahu walau banyak mana pun dia mengubah manuskrip tersebut, ia tetap akan ditolak.Jadi Poppy, pelayan kafe, memberi cadangan supaya Pram menulis karya yang baru Mungkin tercabar kerana merasakan Poppy memandang rendah kepadanya, Pram menerima cabaran itu Masalahnya, Pram tiada idea dan dia hanya ke kafe itu sebab terpikat dengan Poppy.Lalu apa yang terjadi Ya, Pram mula bercerita secara impromptu, idea yang terlintas di fikirannya tentang London dan Summer Dua episod terakhir pembaca akan dihidangkan dengan plot twist Satu untuk kisah Pram dan satu untuk kisah Summer.Pram ni genius tapi egonya tinggi melangit Susah nak suka pada Pram ni Tapi lama kelamaan rasa cute pula sebab cinta dalam diamnya terhadap Poppy.Poppy ni watak paling normal dalam buku ni Berfikiran rasional Amat berbeza dengan Pram yang penuh daya imaginasi.Rugi ke apa yang Poppy lakukan pada Pram Tak pun pada pendapat saya Mungkin akan ada yang lebih baik.Build up karya ni slow So ambil masa nak warm up Dan karya ni bolehlah baca sekali sekala Kalau hadap hari hari, mau saya pun lari macam Poppy

  8. heril azwan heril azwan says:

    begitu gigih menghabiskan novel ini tanpa lompatan untuk memahami jalan ceritanya.so far, ending nya memang boleh difahami merungkaikan semua persoalan yang berselirat seawal pembacaan.cuma, olahan cerita agak kurang, sehingga adakala terasa agak lelah untuk menghabiskan novel ini.apa yang boleh dikonklusikan, novel ini adalah pengembaraan Pram dalam mencari sumber inspirasinya dengan mewujudkan pelbagai watak dan dunia imaginasinya sendiri untuk novel terbarunya sedikit sebanyak, saya merasa begitu gigih menghabiskan novel ini tanpa lompatan untuk memahami jalan ceritanya.so far, ending nya memang boleh difahami merungkaikan semua persoalan yang berselirat seawal pembacaan.cuma, olahan cerita agak kurang, sehingga adakala terasa agak lelah untuk menghabiskan novel ini.apa yang boleh dikonklusikan, novel ini adalah pengembaraan Pram dalam mencari sumber inspirasinya dengan mewujudkan pelbagai watak dan dunia imaginasinya sendiri untuk novel terbarunya sedikit sebanyak, saya merasakan ini adalah luahan hati penulis sendiri.walaupun dihujungnya ada sedikit twist yang mengujakan tapi masih tidak dapat menyelami sepenuhnya siapa pram itu sendiri, mungkin penulis sengaja mahu membiarkan ia terus bermisteri.mungkin, selepas membaca DOSA saya mengharapkan penulis menghasilkan kisah sebegitu, kisah masyarakat mungkin itu menpengaruhi mood pembacaan saya.apapun, tahniah buat penulis, sesuatu cerita yang segar sebenarnya

  9. An-nisa Pratiwi An-nisa Pratiwi says:

    Nuril Basri menurut saya selalu sukses menciptakan karakter kuat dalam novel novelnya Misal Pram, kesinisannya sungguh tak tanggung tanggung Membuat pembaca kagum mengapa ada manusia seantik itu Ya, antik tapi terasa nyata.Ditilik dari segi cerita, Favorite Goodbye jelas bukan kisah romantis, malah lebih mirip kritik kisah cinta miris Pembaca seolah didorong memasuki kepala tokoh utama, dengan alur yang jarang sekali ada manisnya That s why ketidaksesuaian sampul, judul dan isi sangatlah Nuril Basri menurut saya selalu sukses menciptakan karakter kuat dalam novel novelnya Misal Pram, kesinisannya sungguh tak tanggung tanggung Membuat pembaca kagum mengapa ada manusia seantik itu Ya, antik tapi terasa nyata.Ditilik dari segi cerita, Favorite Goodbye jelas bukan kisah romantis, malah lebih mirip kritik kisah cinta miris Pembaca seolah didorong memasuki kepala tokoh utama, dengan alur yang jarang sekali ada manisnya That s why ketidaksesuaian sampul, judul dan isi sangatlah betul Tetapi, ada sesuatu yang sangat menolong dan berharga dari novel ini kekuatan bahasa dan cara menalar cinta dengan logika

  10. Sarah Yasmin Sarah Yasmin says:

    Romantis by Nuril Basri mungkin buku yang bersahaja jalan penceritaannya Berlatar belakangkan negara Indonesia Malaysia, membuatkan pembacaan menjadi unik Mengisahkan tentang seorang penulis bernama Pram yang kehilangan idea untuk menulis lalu pada suatu hari dia menemui inspirasi untuk menulis setelah bertemu Poppy, waitress cafe Kisah cinta mereka tidak berakhir dengan baik kerana Poppy berbeza taraf dengannya Namun, ending novel ni telah mengubah segala persepsi kita tentang watak Pram it Romantis by Nuril Basri mungkin buku yang bersahaja jalan penceritaannya Berlatar belakangkan negara Indonesia Malaysia, membuatkan pembacaan menjadi unik Mengisahkan tentang seorang penulis bernama Pram yang kehilangan idea untuk menulis lalu pada suatu hari dia menemui inspirasi untuk menulis setelah bertemu Poppy, waitress cafe Kisah cinta mereka tidak berakhir dengan baik kerana Poppy berbeza taraf dengannya Namun, ending novel ni telah mengubah segala persepsi kita tentang watak Pram itu Setiap kata kata atau quote yang ada dalam novel ni aku suka Tahniah

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *