INTERBIU MOBI º Paperback

INTERBIU [Ebook] ➥ INTERBIU By Syahmi Hafizuddin – Buyprobolan50.co.uk Ini bukan karya fiksyen Ini bukan kisah yang ada plot menarik plot twist Twisties mahupun Tropicana Twister Ini sekadar catatan perjalanan harian seorang mahasiswa biasa Cuma mungkin apa yang bakal ko Ini bukan karya fiksyen Ini bukan kisah yang ada plot menarik plot twist Twisties mahupun Tropicana Twister Ini sekadar catatan perjalanan harian seorang mahasiswa biasa Cuma mungkin apa yang bakal korang jumpa dalam buku ini agak aneh dan luarbiasa Buku ini merupakan kompilasi hasil INTERBIU penulis dengan orang orang tertentu tentang pengalaman paranormal yang mereka alami sama ada secara langsung atau tidak Semua nama yang tertera dalam buku ini memang ada kaitan dengan yang masih hidup ataupun yang telah meninggal dunia Ini kisah benar.


10 thoughts on “INTERBIU

  1. Asmar Shah Asmar Shah says:

    22 untuk InterbiuTahniah Syahmi untuk buku ketiga ni Moga terus berjaya lagiApa yang aku suka dengan buku ni adalah kulit bukunya yang cantik Satu bintang untuk itu Kemudian blurb yang tepat dan jujur Untuk orang yang malas baca blurb macam aku masa baca buku mesti akan rasa pelik apa benda yang aku baca ni Tapi bila belek belakang owhh tuan penulis dah bagitahu awal awal dah yang buku ni bukan karya fiksyen tiada plot menarik dan lain lain Ok boleh dimaafkan Satu lagi yang aku suka adalah penyampaian cerita oleh Syahmi Ketiga tiga bukunya yang aku baca narasi ceritanya sangat sopan Jarang kau jumpa perkataan perkataan carut ni Bagus budak niTapi apa yang aku tak suka dengan buku niPermulaan cerita hingga hampir separuh buku ia sangat hambar Plain Macam makan bihun sup tapi sup dia tiada rasa Rasa nak terbalikkan je mangkuk sup tu Begitulah rasanya Hampir 50 60% cerita dalam ni lebih berkisarkan kisah penulis dengan aktiviti di kampus dan hidupnya Interbiu dan kisah kisah seramnya cuma sedikit malahan tiada apa yang seram pun Cerita biasa yang sudah kerap kali kita dengar dan satu lagi adalah Syahmi menggunakan 'abam' untuk menggantikan kata ganti nama yang sedia ada Memang agak unik tapi nampak agak janggal dan tak seronok Orang kampung macam aku selalu jumpa 'Saya' dan 'Aku' saja dalam buku Tapi itu tak jadi masalah sangat cuma belum dapat suaikan diri gelak Buku yang paling aku suka antara ketiga tiga karyanya masih lagi kuat dengan buku Tangkas Tapi terus terang makin lama buku Syahmi makin rasa hambar Revolver masih power berbanding ini walaupun sangat kurang berbanding Tangkas Apa apa pun moga buku seterusnya lebih mantap dari yang ketiga niBerbalik pada yang bagusnya dengan buku ni adalah penulis ada menyelit nota komen tweet dan segalanya mengenai kisah kisah yang pernah orang lain lalui Ada yang lucu seram dan bolehlah Usahanya untuk menghasilkan buku ini patut dipuji sebab tulisan buku ini agak kemasJadi kesimpulannya cewaahh kepada sesiapa yang mengharapkan sebuah cerita seram yang mana bila kau baca kau takut nak berdiri dari tempat kau duduk atau baring tu buku ni bukan untuk anda Sila cari buku lainTapi buku ni masih santai dibaca Kalian boleh bagi dengan anak anak dari kecil sehinggalah yang baru nak baligh Ia bersih suci dan murni Manatau boleh dijadikan panduan kalau ada anak anak yang nak masuk UIA nantiPeace


  2. Farah Badardin Farah Badardin says:

    MengarutAku sebenarnya tak dapat nak habsikan baca pun Apa yang aku buat selepas aku baca suku buku adalah hanya selak selak dan tengok sekali laluAku kecewa dengan fixi sebab terbitkan buku macam ni macam tak nak jaga kualiti brand diorang jeBuku ni mostly mengandungi scene2 interview penulis pada rakan2 dia untuk cerita hantu Tapi seriuslah mana seramnya? Kebanyakannya hanya cerita seram yang cliche dalam masyarakat melayuAku adalah peminat kisah seram tapi honestly elemen seram yang diterapkan dalam cerita ni langsung tak menjadi Yang seram hanyalah cober buku ni jePenulis jugak banyak menceritakan rutin dia sebagai pelajar WHICH WAS VER BORING TO READ sebelum sampai ke babak intervew rakan So aku tak nampak point dia buat flow macam tuOverall satu bintang untuk kulit buku


  3. Adrianz Adrianz says:

    Cara penceritaan oleh penulis dan bahasa yg santai buatkan aku x rs bosan baca novel niwpun tema dia sama je kisah hantu yg cliche dan dah biasa sgt aku dgrtp x smua lahada jugak yg berjaya buatkan bulu roma aku meremang wpun skjp jehuhucuak jugak wootp diselang seli ngn lawak yg berjaya mengurangkan sikit keseraman kisah dlm novel nihuhu


  4. Haq Raihah Haq Raihah says:

    35โ˜…just nice kisahnya simple takde lah plot pusing sana pusing sini buku ni jln ceritanya smooth jerade jugak kisah paranormal dlm ni yg pernah aku dgr dr mulut2 org ade jugak yg takdan pelik tp ade jugaklah satu dua kisah yg buat bulu roma aku meremang fuhhhapa2 pun good job to writer atas karyanya yg ketiga ini


  5. Helmi Amir Helmi Amir says:

    Starting yang agak boring Part tengah sampai ending dah okay kotStill rasa disturbing dengan ustaz yang ada bela pontianak 2 ekor tu Like seriously? Imam masjid kot takkan bela hantu even though hantu jenis tak kacau orang ke imam cikai cikai? HahahaIf I not mistaken author ada cakap one of his adik study kat UIA PJ If yes why not dia tak interbiu adik dia jugak Mesti ada kes mistik jugakCerita Sab paling interesting kot for me walaupun pernah dengar jugak kes mcm dia before this Tapi still seram gila babeng lembaga berjubah muka monyet Boleh pulak tegur baru pindah ke kak? Bila fikir balik kelakar pun ada jugak Hahaha Dah macam monyet Journey to the West ๐Ÿ˜‚Ps Bulan Ramadan pun ada jinsyaitan jugak eh? Sebab pernah baca artikel apa tah depa sebenarnya tak kena ikat pun Hurmm wallahualam


  6. Hafizz Nasri Hafizz Nasri says:

    Saya suka buku TANGKAS karya penulis jadi agak surprise bila baca tulisannya yang terlalu santai begini Firstly kata ganti nama narrator saja saya sudah kurang gemar tapi tak apalah itu small matterSinopsisnya amat tepat memang tak ada langsung plot menarik Jadi begini saja;1 bintang untuk semangat penulis interbiu kawan kawan dan kumpul kisah seram walaupun yang agak sudah biasa di dengarbaca untuk manuskrip ini Tidak ada yang terlalu istimewa cuma mungkin satu dua yang saya belum pernah dengarbaca Kisah masuk universiti seperti diari penulis sendiri lebih kepada entri blog saya rasa tapi terima kasih untuk sedikit suntikan humor di setiap aksara Terhiburlah juga1 bintang untuk ilustrasi cover buku dan book mark yang cantik bagi sayaBukan buku yang akan diingati atau dibaca buat kali ke 2


  7. Fatini Zulkifli Fatini Zulkifli says:

    Tengok sinopsis dekat Goodreads penulis kata cerita ini bukan kisah yang ada plot menarik Jadi aku tak adalah nak expect tinggi sangat Okay la cerita dia Macam baca diari harian seorang yang menggelarkan diri dia sebagai 'abam' Cerita hantu dia 10% menakutkan; 90% tak menakutkan Pujian yang aku boleh bagi aku suka penulisan dia Kelakar comel dan sopan santun untuk seorang penulis lelaki Fixi yang kebanyakan penulis lelakinya kuat mencarut Yang kuat mencarut dan banyak letak scene 18sx tu korang tak malu ea kalau mak ayah dan anak cucu kau baca novel kau? Bagus la penulis ini sebab letak islamic reminder Tak lupa tanggungjawab sosial dalam menulis buku ini Ada la semangat UIA the torch bearer of the ummah gittew Sebenarnya masa baca novel ini aku cemburu juga dengan islamic brotherhood penulis ini dengan kawan kawan diorangEmmm boleh ya buat duit melalui pengalaman hidup orang lain? Macam tak ikhlas pula berkawan Okay Hari ini aku nak jumpa dengan Jenab sebab nak tanya dia pernah jumpa hantu tak Kalau pernah boleh jadi bahan novel aku Boleh buat duit


  8. Diyanah Diyanah says:

    Secara jujur banyak skip sebenarnya Haha Baca part cerita hantu saja Bab 10 dan Bab 12 paling best Memang selalu dengar juga cerita cerita seram dari UIA ada dua kisah yang saya tak boleh lupa1 Pelajar perempuan tengah study tiba tiba dari tingkap seorang pakcik guard tanya dia Dik tak tidur lagi Dengan selamba pelajar itu jawab belum lagi tengah study Esok nak exam Habis tu pakcik guard tu senyum dan pergi Tiba tiba baru pelajar tu teringat bilik dia tingkat 3 Jadi macam mana pakcik guard tu boleh lalu kat luar tingkap Terus histeria2 Pelajar perempuan ni tengah study juga Habis tu ada orang ketuk pintu bilik Dia tanya Sapa tu? orang dari luar jawab Orang sebelah dia pun bangun dan buka pintu Rupanya memang orang sebelah Maksudnya orang tu ada sebelah badan je Walaupun buku ini tidak seperti yang saya jangkakan saya ucap tahniah pada Penulis Teruskan menulis dan perjuangan Tahniah sekali lagi Mesej mesej positif yang ada juga amat baik sekali oh ya cover buku cantik y


  9. heril azwan heril azwan says:

    membaca karya terbaru syahmi apa yang boleh aku katakan banyak nostalgia mase belajar di universiti dulu teringat balik tb ler lebih kurang rasanya sume student lebih kurang jer lifestyle nye cite hantu kolej ni memang antra yang feymes ar kanaku suke dengan kejujuran naskhah ini ada part yang sedikit meleret duhuraikan berlebihan ada bab yang xde kaitan pun dengan hantu pun tp still leh layan gigih gak ak scroll fb die nak tngk betul tak die de pos pasal kwn die nak cr jodoh tu n google pasal #tipsmasukU tuhahahapepn tahniah atas naskhah yang jujur nihahah


  10. Inn Auni Inn Auni says:

    Abam ni penuntut UIA Bila dah seorang kawan buka kisah seram Abam buat keputusan untuk interview kenalan yang lain dan dapatkan pengalaman mereka menghadapi dunia mistik ni Kisah seram pula macam macam jenis Ada kisah seram di asrama kolej kediaman rumah sewa rumah sendiri highway dan paling tak tahan surau dan masjid pun adaSelain kisah seram Abam selitkan juga kisah kehidupan pelajar UIA Bukan apa buku ni lebih ke arah jurnal hidup Abam di UIA Tapi kalau cerita straight je kisah hidup dia buat assignment ke projek ke bosan pula kan Tu yang Abam selitkan kisah mistik Dan bila dah banyak sangat mistiknya maka jadilah jurnal ke alam mistik gitu 1 Saya tertanya tanya juga apa maksud kompartment yang Abam selalu sebut ni Tak dapat bayangkan bilik yang macam mana Jadi lepas guna khidmat pakcik Google barulah nampak Beza sungguh dengan bilik kediaman saya masa belajar kat uni dulu Kelebihan kompartment ni tahap privasi tinggi la tapi kalau duduk sorang sorang seram juga Uni saya dulu ada 3 jenis bilik; bilik dengan 2 katil bujang bilik dengan 2 katil double decker dan bilik dengan 1 katil bujang Semua bilik tu saya dah rasa2 Abam kata cerita dalam ni kisah benar Jadi saya tanya rakan sekerja merangkap ustaz merangkap imam masjid dan apa yang rakan saya maklumkan yang kena ikat time Ramadhan setan besar je setan kecik kecik ni tetap merayap cuma bila big boss kena ikat diorang ni macam hilang arah la Dan dia kata lagi sebaik baik jin adalah sejahat jahat manusia Maknanya tak yah la sibuk nak membelaberkawan hatta jin baik sekalipun3 Ayat dalam buku ni dikarang ibarat jurnal la So semuanya sempoi dan ringkas ja Ada macam macam isi dalam ni yang kadang kala boleh buat keliru juga Sebab saya ingatkan Abam nak koleksikan kisah seram di uni je tapi masuk juga kisah seram yang takde kait dengan uni pun Most kisah seram ni saya pernah dengarbaca Takde la bosan pun sebab macam terpikat dengan garapan tu4 Buku ni lebih ke arah kisah kehidupan Abam sebagai penuntut di UIA Kat blurb tu pun dah maklumkan Jadi bagi yang expectation tinggi melangit nak cerita seram tahap Ju on tu sila beralih ke tepi ya5 Saya pernah baca teori yang waktu makhluk mistik ni merayap ada tiga kemungkinan iaitu a Waktu siang nak bertukar malam aka senja antara 700 ke 800 malamb Tepat jam 1200 malamc Jam 300 pagi tak pasti tepat atau asalkan 3xx pagi semua bolehSaya pilih a sebab time ni la mak saya paling berkeras larang kami 3 beradik jangan masuk tandas atau keluar rumah dan tutup semua pintu tingkap Kira perintah berkurung la ni6 Jangan terkejut kalau makhluk ni boleh baca ayat al uran sebab diorang pun mahkluk Allah juga Cuma mungkin diorang baca dengan niat mengejek je la So kalau kail panjang sejengkal sila cari orang yang ilmu lebih tinggi sebelum lautan nak didugaTerima kasih kepada penulis sebab buat saya imbau kembali kenangan di zaman uni dulu Dah la uni tu kat tempat jin bertendang Alhamdulillah sepanjang 4 tahun kat situ hidup saya aman je


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *